Kurs trwa 5 dni (40 godzin szkoleniowych) i obejmuje 2 spotkania

Program I spotkania

DZIEŃ I - III

09:00 - Rozpoczęcie szkolenia

  1. Zarządzanie przedsiębiorstwem
    • Pojęcie przedsiębiorstwa
    • Trójdzielna formuła zarządzania (funkcje, style i techniki)
    • Analiza otoczenia rynkowego firmy (makro-, mikro-, "wnętrze" firmy)
    • Wybrane metody analizy pozycji konkurencyjnej i strategicznej przedsiębiorstwa
    • Proces planowania strategicznego
    • Misja i wizja, a strategia rozwoju firmy
    • Źródła przewagi konkurencyjnej
    • Formy kooperacji i koncentracji przedsiębiorstw (m.in. fuzje, alianse, spółki joint venture),
    • Innowacyjność jako jedno ze źródeł przewagi konkurencyjnej firmy
  2. Marketing
    • Sposoby funkcjonowania przedsiębiorstw
    • Koncepcja marketingu mix
    • Badania marketingowe
    • Strategia produktu
      • Trzy "poziomy" produktu
      • Fazy cyklu życia produktu
      • Strategie w układzie: produkt-rynek
    • Polityka cen i marż handlowych
      • Pojecie ceny i marży handlowej
      • Elastyczność cenowa popytu i elastyczność dochodowa popytu,
      • Formuły ustalania cen
    • Kanały dystrybucji
      • Rodzaje dystrybucji
      • Konflikty w kanałach dystrybucji
      • Logistyka
    • Działania promocyjne
      • Etapy planowania działań promocyjnych
      • Instrumenty promocji
  3. Zarządzanie zasobami ludzkimi
    • Rekrutacja i selekcja pracowników pod kątem ich kreatywności i innowacyjności.
    • Motywowanie płacowe i pozapłacowe,
    • System ocen pracowników,
    • Innowacyjność jako element systemu oceny pracowników,
    • Techniki zarządzania (m.in. delegowanie uprawnień, ZPC),
    • Rozpoznanie potrzeb, organizacja i dokumentacja szkoleń,
    • System szkoleń ukierunkowany na kreatywność i innowacyjność pracowników.
  4. Klimat sprzyjający innowacjom
    • Wdrażanie zarządzania innowacjami,
    • Polityka w zakresie zarządzania innowacjami,
    • Zasady dotyczące:
      • strategii innowacyjnych,
      • planowania działalności innowacyjnej,
      • organizacji procesów i struktur,
      • pomiaru efektywności,
      • kształtowania kultury organizacyjnej charakterze proinnowacyjnym,
      • monitorowania otoczenia.
    • Struktury i kompetencje
      • Rodzaje struktur (m.in. macierzowe i zadaniowe),
      • Zadania i kompetencje kadry kierowniczej,
      • Tworzenie komórek organizacyjnych,
      • Zakresy zadań, uprawnień i kompetencji
      • Tworzenie zespołów projektowych,
    • Zasady skutecznego komunikowania
      • komunikacja formalna i nieformalna,
      • bariery komunikacji,
      • przepływ informacji w firmie.
    • Proinnowacyjna kultura organizacyjna:
      • systemy wartości,
      • misja i cele strategiczne firmy,
      • swobodny przepływ informacji,
      • formalne i nieformalne spotkania pracowników,
      • zachęcanie do kreatywności.
  5. Zarządzanie przez jakość
    • Pojęcie zapewnienia jakości
      • Istota i interpretacja jakości
      • Rola jakości w organizacji
    • Koncepcja Total Quality Management (TQM)
    • Koncepcja "Zarządzania przez jakość" w przedsiębiorstwach,
    • Proces wdrażania systemu zapewnienia jakości zgodnego z normami ISO 9000: 2000,
    • Rola obsługi klienta w budowaniu systemu jakości

13:00 - Przerwa obiadowa,
17.00 - Podsumowanie dnia

Program II spotkania

DZIEŃ IV - V

09:00 - Rozpoczęcie szkolenia

  1. Zarządzanie przez jakość
    • Pojęcie zapewnienia jakości
      • Istota i interpretacja jakości
      • Rola jakości w organizacji
    • Koncepcja Total Quality Management (TQM)
    • Koncepcja "Zarządzania przez jakość" w przedsiębiorstwach,
    • Proces wdrażania systemu zapewnienia jakości zgodnego z normami ISO 9000: 2000,
    • Rola obsługi klienta w budowaniu systemu jakości
  2. Wykorzystanie Internetu, Metody rozwijania innowacyjności
    • Internet jako medium w działalności firmy:
      • Modele wykorzystania Internetu w działalności gospodarczej,
      • Ocena przydatności Internetu dla firmy,
      • Charakterystyka polskiego Internetu.
    • Podstawowe możliwości wykorzystania Internetu w działalności firmy:
      • Serwis www,
      • komunikacja,
      • Zarządzanie relacjami z klientami.
    • Zachowania konsumenta w sieci:
      • Modele użytkowania Internetu,
      • Ocena witryny z punktu widzenia klienta,
      • Mierzeni a wartości klienta w sieci,
      • Lojalność klienta, a Internet,
      • Klient "transakcyjny" i klient "wchodzący w relację".
    • Systemy informatyczne oparte o Internet:
      • Systemy aukcyjne i przetargowe,
      • Systemy CRM
      • Systemy wspierające komunikacje.
      • Techniki twórczego myślenia
        • Techniki swobodnych i wymuszonych skojarzeń (m.in. burza mózgów, analiza morfologiczna, synektyka, metoda fiszek),
      • Metoda delficka
      • Zarządzanie wiedzą
  3. Prawo patentowe
    • Prawo patentowe w Polsce
      • Ustawa "Prawo własności przemysłowej",
      • Ustawa "O ochronie konkurencji i konsumentów",
      • Ustawa "O znakach towarowych").
  4. Źródła finansowania innowacji
    • Pozyskiwanie funduszy na działalność innowacyjną (źródła wewnętrzne, zewnętrzne),
    • Zasady utrzymywania rezerw finansowych,
    • Instytucje typu "venture capital",
    • Inne metody finansowania działalności (leasing, środki z programów pomocowych, granty, projekty celowe).
    • Zasady i etapy zarządzania projektami
    • Kierowanie procesami badawczo-rozwojowymi,
    • Zasady działania i zadania instytucji wspierających przedsiębiorczość i innowacyjność (PARP, KBN).
    • Ocena efektywności innowacji (koszty, a efekty: ekonomiczne, organizacyjne, społeczne)
  5. Egzamin
    • Test wielokrotnego wyboru

13:00 - Przerwa obiadowa,
17:00 - Podsumowanie kursu
18.00 - Egzamin prowadzony przez niezależnych Ekspertów TÜV Nord Polska