Kurs trwa 5 dni (40 godzin lekcyjnych) i obejmuje 2 spotkania

Program I spotkania

DZIEŃ I-III

09:00 Rozpoczęcie szkolenia

  • prawo żywnościowe
  • organizacja i zarządzanie
  • Infrastruktura
  • Główne systemy zarządzania
  • Wymagania normy ISO 22000
  • Dokumentacja oraz zapisy wg ISO 22000
  • Programy wstępne i operacyjne programy wstępne
  • Bezpieczeństwo żywności a jakość żywności
  • Procesy technologiczne
  • Rola urzędowych kontroli
  • Polityka bezpieczeństwa żywności
  • Realizacja polityki bezpieczeństwa żywności
  • Komunikacja wewnętrzna
  • Zespół interdyscyplinarny HACCP

13.00 Przerwa obiadowa
17:00 Podsumowanie dnia

Program II spotkania

DZIEŃ IV-V

09.00 - Rozpoczęcie szkolenia

  • Sprawozdawczość z prac Zespołu HACCP
  • Gotowość na sytuacje kryzysowe
  • System zarządzania bezpieczeństwem żywności
  • Harmonogram wdrażania systemu HACCP
  • Tworzenie dokumentacji procesowej
  • Programy wstępne
  • Proces zakupów bezpiecznych surowców i materiałów
  • Organizacja produkcji
  • Analiza zagrożeń
  • Walidacja środków nadzoru
  • Plan HACCP
  • Programy operacyjne
  • Weryfikacja systemu
  • Działania korekcyjne i korygujące dla CCP
  • Zasady nadzorowania dokumentacji oraz zapisów
  • Weryfikacja systemu HACCP
  • Zasady i tryb postępowania
  • Weryfikacja wdrożonego systemu HACCP
  • Audit wewnętrzny
  • Zarządzanie programem auditów
  • Aspekty psychologiczne
  • Poufność Integracja systemów w zarządzaniu firmami branży spożywczej

13.00 - Przerwa obiadowa
17:00 - Podsumowanie kursu
17.00 - Egzamin prowadzony przez niezależnych Ekspertów TÜV Nord Polska ostatniego dnia szkolenia.